Jazzfoto's

Verantwoording

De liefde voor jazz is bij mij al op jonge leeftijd ontstaan. In mijn inmiddels redelijk lange leven heb ik heel veel jazzconcerten bezocht. In de 60-er jaren in het Amsterdamse Concertgebouw en Amsterdamse jazzclubs, vanaf de 70-er jaren in het oude Bimhuis. In 1994, bij het 20-jarig bestaan van het Bimhuis, maakte ik met een geleende camera een paar foto’s van Ben van den Dungen en Jarmo Hoogenhuis. Toen ik de afgedrukte foto’s een paar weken later te zien kreeg was ik verkocht. Vanaf dat moment, gedurende 8 jaar, bezocht ik zo’n 200 concerten met analoge Nikon fotocamera. In het Bimhuis, bij het North Sea Jazz Festival en regelmatig ook bij het jazzfestival van Ljubljana, Slovenië. Van een aantal concerten die op cd werden uitgebracht werden mijn foto’s in het cd-boekje gebruikt; Michiel Borstlap, Lydia van Dam, Yuri Honing, Joost Lijbaart, Lucas van Merwijk en Eric Vloeimans.

In 2020 ben ik begonnen met het scannen van de negatieven. De bestanden daarvan stel ik gratis ter beschikking aan de muzikanten; de meesten willen de foto’s graag zien. De digitale bestanden zijn ook geschonken aan het Nederlands Jazzarchief.

Inmiddels heb ik de draad weer opgepakt, ik fotografeer weer bij concerten. Ook die foto’s worden op de website geplaatst.

 Ruud Gosse

info@jazzfotos.nl