Jazzfoto's

Verantwoording

De liefde voor de jazz is bij mij al op jonge leeftijd ontstaan. Mijn oudere broer met wie ik de zolderkamer deelde luisterde naar platen van Gerry Mulligan en Chet Baker, Sarah Vaughan, Clifford Brown, Charlie Parker, en dat viel bij mij in goede aarde. Anders dan de operamuziek van mijn vader, waar ik in die tijd niet voor openstond.

In mijn inmiddels redelijk lange leven heb ik heel veel jazzconcerten bezocht. In de 60-er jaren in het Amsterdamse Concertgebouw, daarna in jazzclubs, vanaf de 70-er jaren in het (oude) Bimhuis. In 1994, bij het 20-jarig bestaan van het Bimhuis, maakte ik een paar foto’s van Ben van den Dungen en Jarmo Hoogenhuis, met een geleende camera. Toen ik de afgedrukte foto’s een paar weken later te zien kreeg was ik verkocht. Vanaf dat moment, gedurende 8 jaar, bezocht ik zo’n 200 concerten, met fotocamera. In het Bimhuis, bij het North Sea Jazz Festival en regelmatig ook bij het jazzfestival van Ljubljana, Slovenië. Op kleur negatief films.

Van een aantal concerten die op cd werden uitgebracht werden mijn foto’s in het cd-boekje gebruikt; Michiel Borstlap, Lydia van Dam, Yuri Honing, Joost Lijbaart, Lucas van Merwijk en Eric Vloeimans.

In 2020 ben ik begonnen met het scannen van de negatieven. De bestanden daarvan stel ik gratis ter beschikking aan de muzikanten; 90% van hen is nieuwsgierig naar de opnames en wil de digitale bestanden graag zien.

Ik ben een jazzliefhebber die fotografeerde en deel mijn foto’s graag met andere jazzliefhebbers.

De digitale bestanden van de foto’s gaan ook naar het Nederlands Jazzarchief.

Ruud Gosse

info@jazzfotos.nl

 

,